Risicofactoren kennen om vallen te vookomen

Risicofactoren kennen is de eerste stap naar het verhogen van de veiligheid. Veel ongelukken zijn met kleine aanpassingen of grotere alertheid te voorkomen. Probeer altijd te achterhalen waardoor u nou precies gevallen bent en bedenk hoe u vallen een volgende keer kunt voorkomen.

Conditie

Een goede conditie  en sterkere spieren voorkomen veel valpartijen. Vitaal blijven is daarom van belang. U moet gezond eten en ook regelmatig. Zoek, indien mogelijk, de buitenlucht op en beweeg iedere dag minimaal 30 minuten. Zelfs mensen van boven de 90 kunnen hun kracht en evenwicht verbeteren door oefeningen te doen. Laat u hierin begeleiden door een fysiotherapeut of ergotherapeut.
Er zijn verschillende oefenprogramma’s ontwikkeld die helpen om vallen te voorkomen. Ze zijn ge richt op het verbeteren van de kracht, het evenwicht en de conditie. Sommige van deze programma’s zijn gemaakt om thuis te kunnen oefenen. Een fysiotherapeut kan u helpen bij het zoeken naar het meest geschikte programma en u de juiste manier van oefenen aanleren. Het is niet verstandig om zonder begeleiding aan oefeningen te beginnen, want dat kan leiden tot blessures of gevaarlijke situaties.

Maak uw huis veilig

Anti-slipmateriaal in bad en douche of een extra leuning bijvoorbeeld bij de trap helpen vaak al flink.

Zorg dat de looproutes vrij zijn, want over rondslingerende spullen en snoeren kunt u struikelen.

Drempels waarvan u hinder hebt, kunnen worden verwijderd. Ook is het mogelijk om een drempelhulp te gebruiken.

Bij een ergotherapeut kunt u advies vragen over woningaanpassingen om vallen te voorkomen.

Vermijd risicovol gedrag

Gebruik in huis een goed gekeurd huishoudtrapje in plaats van een stoel om iets wat hoger staat te kunnen pakken.

Vraag steun als u bepaalde handelingen niet meer veilig kunt uitvoeren.

Reageer niet in haast als bijvoorbeeld iemand voor de deur staat of de telefoon gaat. Volg altijd uw eigen tempo.

Leer een veilige manier aan van opstaan en gaan zitten.

Ga niet lopen of fietsen als dit niet meer veilig voelt. Maar laat dit ook weer niet betekenen dat u niet meer genoeg beweegt, want het is heel belangrijk om in beweging te blijven.

Vraag advies aan een fysiotherapeut of ergotherapeut voor de juiste hulpmiddelen om vallen te voorkomen en om u veilig te kunnen verplaatsen.

Schoenen

Schoenen met profiel zijn veel veiliger dan sokken of slofjes. Leer uzelf aan om ook in huis op stevig schoeisel te lopen. Voor dames geldt dat hakken minder stabiel zijn dan platte schoenen. Er zijn ook antislipsokken die u kunt dragen als u geen schoenen wilt of kunt aantrekken.

Zien

Door slecht licht ziet u obstakels niet goed. Zorg daarom voor voldoende licht in huis. Laat ook uw ogen regelmatig controleren.

Medicijn gebruik

Door bijwerkingen van medicijnen kunt u soms wat slaperig of duizelig worden. Wees daar op voorbereid en ga zulke gevaarlijke situaties uit de weg. Vooral bij het gebruik van slaappillen en pijnstillers moet u extra op uw hoede zijn. Lees daarom ook altijd goed de bijsluiters.

Duizeligheid

Duizeligheid bij het opstaan kunt u soms voorkomen door voor het opstaan de beenspieren flink aan te spannen  en rustig overeind te komen. Als u dat gedaan hebt moet u even blijven staan voordat u begint met lopen. Uw bloeddruk kan zich dan even aanpassen aan de nieuwe houding.

Voeding

Zorg voor voldoende vitamine D en calcium om de botten stevig te houden. Eet gezond en gebruik eventueel voedingssupplementen en/of zoek minimaal een half uur per dag zonlicht op. Als u zich over uw voeding onzeker voelt, vraag dan eens advies aan een diëtiste.